Branża produkcyjna
Mołdawia
Kwiecień 2018
12
Przepełniona historią, nadal nieodkryta stolica Mołdawii – Kiszyniów, wiejskie krajobrazy i intrygujące jaskinie Orchej Stary, największe na świecie winnice z pysznym mołdawskim winem, klimatyczne, otoczone naturą i prowadzone przez przyjaznych mieszkańców pensjonaty, a do tego przygotowywana przez wieki tradycyjna mamaliga i inne dania lokalnej kuchni – to wszystko oferuje niezbadana Mołdawia, którą razem z grupą zwiedzaliśmy w kwietniu tego roku. Udaliśmy się do niesamowitej Cricovii – jednej z największych piwnic winnych, której podziemne korytarze zwiedzaliśmy elektrycznym pojazdem. Obejrzeliśmy najważniejszą w tym kraju kolekcję win, dowiedzieliśmy się też na czym polega proces szampanizacji i jak produkowane jest wino musujące. Nie zabrakło oczywiście degustacji różnych gatunków mołdawskiego wina. Zwiedzaliśmy Kiszyniów, próbowaliśmy lokalnych trunków i kosztowaliśmy pysznych tradycyjnych dań i deserów. Nocowaliśmy w pensjonacie położonym w maleńkiej wiosce, korzystając z gościnności mieszkańców. Udaliśmy się do kompleksu Orchej Stary, wzięliśmy udział w off-roadzie – samochodami 4×4 jeździliśmy po bezdrożach, mijając małe malownicze wioski, skalne monastyry, fantastyczne kaniony oraz wzgórza. To był naprawdę wspaniały wyjazd.